niedziela, 29 listopada 2015

Ah ten piernik..

Piernik to typowo świąteczne ciasto, które tradycyjnie gości w domach szczególnie  Święta Bożego Narodzenia. Korzenne smaki od zawsze kojarzyły mi się ze świętami, a piernik ma ich mnóstwo.

Postanowiłam jeszcze przed świętami poeksperymentować w kuchni i stworzyć Fit Piernik.Na pierwszy rzut oka wygląda, pachnie oraz smakuje jak zwykły piernik. Wiec czym tak naprawdę rożni się od zwykłego piernika? Otóż głównym składnikiem jest tu uwaga... fasola! Możecie mi wierzyć lub nie, ale nawet jej nie poczujecie w cieście! Ciasto jest przepyszne i smakuje tak jak "normalny" piernik.

Składniki:
 500 g czerwonej fasoli (ugotowanej)
 50 ml mleka migdałowego *
  2 bardzo dojrzale banany
 50 g maki owsianej**
 30 g kakao 100 %
 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 kilka suszonych fig
  kilka suszonych śliwek
  orzechy włoskie
  orzechy laskowe 
  pistacje 
 przyprawy korzenne/do piernika (ja uzylam domowej)

*można użyć dowolnego mleka a nawet wody (chodzi o to aby fasola lepiej się bledowała)
**tutaj można zmielić zwykle płatki owsiane


Fasolkę oraz banany zbledować z mlekiem migdałowym na jednolita masę. Dodac kakao, proszek do pieczenia i przyprawy korzenne i dokładnie wymieszać. Orzechy, figi i sliwki posiekac, dodac do masy i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do foremki i wstawić do piekarnika na 180°C  i piec przez około 60 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi odstać przez przynajmniej 2 godziny, ponieważ jest bardzo wilgotne w środku i dopiero jak przestygnie, ciasto się zsiądzie. 









1 komentarz: